Review Satos

review satos

Bij Satos kun je eenvoudig bitcoins kopen en verkopen. Satos bewaart je bitcoins niet voor je. Dit dien je zelf te doen in je eigen wallet / portemonnee. Als je nog geen wallet hebt dient zich direct de vraag aan hoe je aan een wallet komt.

Het kiezen en installeren van een wallet

Satos lost dit probleem voor je op door een installatiehandleiding aan te bieden voor diverse wallets. Wij kozen voor de Exodus wallet, simpelweg omdat deze in het rijtje aangeboden wallets bovenaan stond op de website van Satos.

Via een duidelijke video laat Satos zien hoe je deze wallet kunt installeren op je mobiel of laptop. Wij kozen voor de laptopversie.

Nadat je Exodus hebt geïnstalleerd is het belangrijk om direct een password aan te maken én de 12 back up woorden ergens op te schrijven. Dit doe je in het menu onder “Backup”. Met behulp van deze 12 woorden kun je altijd bij je bitcoins, ook als je laptop wordt gestolen of crashed.

Via de menu optie “Wallet” en “Receive” genereer je nu het ontvangstadres van je bitcoins. Kopieer dit adres en ga naar de site van Satos.

Het plaatsen van een kooporder bij Satos

Het vervolg van het proces is simpel. Onder de optie “Kopen” kom je uit op het scherm waar je aan moet geven:

    • welke cryptomunt je wilt kopen
    • hoeveel euro je wilt investeren of hoeveel bitcoin je wilt kopen
    • de betaalmethode
    • het bitcoin wallet adres dat zojuist is aangemaakt
    • je e-mail adres

 

orderscherm satos
Satos orderinvoerscherm

Wij kochten uiteraard bitcoin, voor een bedrag van EUR 100. Hiervoor kregen we 0.0114 bitcoin. Dat lijkt weinig maar bedenk dat dit maar liefst 1.440.000 satoshis zijn. We zijn miljonair!

Vervolgens doorlopen we het bekende IDEAL-betaalmenu en zijn we (bijna) klaar. Omdat we voor het eerst een bestelling plaatsen bij Satos met het gebruikte e-mailadres moet er een verificatie plaats vinden.

Ondertussen hebben we twee e-mails van Satos ontvangen. Eén met de bevestiging van de order en één met de vraag om het e-mailadres te bevestigen. Omdat het een eerste bestelling is moeten we ter verificatie van de bankrekening  EUR 0,01 overmaken naar Satos. Dit doen we en nu is het rustig afwachten totdat de bitcoins op ons adres arriveren. Op de website geeft Satos aan dat de gemiddelde verwerkingstijd 15 minuten is. Bij een eerste bestelling kan dit wat langer duren.

Alhoewel een snell levering uiteraard beter is dan een langzame maakt het voor het uiteindelijke resultaat niet uit. je rkent af tegen de afgesproken prijs bij het bevestigen van de order.

Klantcontact

Satos reageert snel en adequaat op zowel de chat als e-mail.

Prijsopbouw en Transparantie

De prijs van bitcoin is opgebouwd uit diverse componenten. Dit zijn de marktprijs voor bitcoin, de Bitcoin netwerk fee, de kosten van de betaalmethode en een opslag voor de dienstverlening.  Satos laat deze afzonderlijke componenten niet zien maar verwerkt deze in de getoonde prijs die je betaald. Satos geeft aan dat zijzelf voor de verleende diensten een opslag  rekent van ongeveer 1%. Na wat rekenwerk lijkt dit behoorlijk te kloppen. Dat is dus prima in orde.

Zelf hadden we echter liever een transparantere prijsopbouw gezien. Hierdoor wordt het de klant duidelijk dat een kooptransactie van bijvoorbeeld EUR 100 relatief duurder is dan een kooptransactie van EUR 1000. Dit komt omdat de Bitcoin netwerk fee en de kosten van de betaalmethode vaste bedragen zijn. Voor deze transactie schatten wij deze kosten op EUR 2,80. Oftewel 2,8% van het orderbedrag. Bij een order van EUR 1000 zou dit nog maar 0,28% van de totale order uitmaken.

Je kan wel een idee krijgen van dit effect door in het Satos order invoerscherm te spelen met de bedragen. Dan zie dat de bitcoinprijs die je bij een order van EUR 100 betaalt hoger is dan die bij een order van EUR 1000. Anders gezegd, bij een kooporder van EUR 1000 krijg je relatief meer bitcoins als bij een order van EUR 100.

Conclusie Review Satos

Onze conclusie is dat Satos een prettige gebruikerservaring geeft en haar gemaakte beloften nakomt. Aandachtpunt is de hierbovenvermelde transparantie. Per saldo een prima optie om je bitcoins en of andere cryptovaluta te kopen.

 

Dit bericht is gepost in Review. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *