FAQ: Veelgestelde vragen

Wat zijn Crypto valuta?
Cryptocurrencies zijn digitale valuta, gebaseerd op blockchain-technologie die net als reguliere valuta een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Een groot verschil is echter dat reguliere valuta (fiat geld) door overheden wordt uitgegeven. Crypto valuta worden door een centraal of decentraal geleid project uitgegeven. De bekendste crypto munt is het gedecentraliseerde Bitcoin.
Wat is Bitcoin?
Bitcoin is de cryptomunt waarmee de opkomst van crypto het in 2008 allemaal begon. Bitcoin maakt het mogelijk om, zonder een tussenpersoon, digitale waarde over te dragen.
Wat is een Wallet?
Een Wallet is de "portemonnee" waarmee je crypto's zelf bewaart. Er zijn diverse typen wallets. Bij een software wallet bewaar je de crypto's op je telefoon of op je laptop. Met een hardware wallet maak je gebruik van een speciaal apparaatje om de crypto's te bewaren. Sommige aanbieders  van cryptodiensten bieden aan om de crypto's voor je te bewaren, dan heb je zelf geen wallet nodig.
Wat voor een type aanbieders zijn er?
  1. Wisseldiensten met wallet. Bij deze aanbieders is het gebruik van een wallet noodzakelijk. Je bewaart je eigen crypto's. De handelsopties zijn beperkt.
  2. Wisseldiensten met bewaarservice. Bij deze aanbieders worden je crypto's bewaars. De handelsopties zijn beperkt.
  3. Cryptobeurs. Dit zijn handelsplatformen voor actieve handelaren. Cryptobeurzen bewaren standaard de crypto's omdat actief handelen ander niet mogelijk is.
Welk type aanbieder is geschikt voor mij?
  1. Doe je alleen zo nu en dan een aan- of verkoop dan is een wisseldienst een prima optie. De vraag blijft dan over of je een eigen wallet wilt gebruiken. Wil je altijd direct je crypto's in eigen beheer houden in je eigen wallet? Kies dan voor een aanbieder waarbij een wallet verplicht is.
  2. Lijkt je een cryptobewaarservice wel handig? Kies dan voor een aanbieder met deze functionaliteit. Op een later moment kun je je crypto's altijd nog overzetten naar een eigen wallet.
  3. Wil je actief handelen, kies dan voor een cryptobeurs. Cryptobeurzen bewaren standaard de crypto's omdat actief handelen anders niet mogelijk is. Maar ook hier kun je je crypto's altijd overzetten naar je eigen wallet.
Wat zijn de voor-en nadelen van het gebruik van een Wallet?
Het grote voordeel is dat je zelf 100% verantwoordelijk bent en zeggenschap hebt over je crypto's. Maar dat is ook direct het nadeel, want je zult zelf voor de beveiliging moeten zorgen. Kun je je zelf vertrouwen dat je hier zorgvuldig mee omgaat?
Wat zijn de voor- en nadelen van het laten bewaren van je crypto's?
Het grote voordeel is dat je zelf niet voor de beveiliging hoeft te zorgen, dit geef je immers uit handen. Dat is direct ook het nadeel, heeft de partij waar jij je crypto's hebt staan de beveiliging wel op orde?
Wat is het verschil tussen een wisseldienst en een cryptobeurs?
Bij een cryptobeurs kun je allerlei typen orders opgeven. Bijvoorbeeld een limit order waarbij je aan kunt geven wat de maximale prijs is waarvoor je een crypto wilt kopen. Bij een wisseldienst zijn de mogelijkheden hiervoor een stuk minder. Een voordeel is dan weer wel dat het gebruik van een wisseldienst hierdoor eenvoudiger is.