Iedereen 1 procent bitcoin

1 procent bitcoin

Iedereen 1 procent bitcoin

Wat kan jij kopen met 1% van je vermogen? Een bioscoop kaartje voor € 10 (vermogen € 1.000), een boek van € 25 (vermogen € 2.500), een spijkerbroek van € 100 ( vermogen € 10.000), een setje nieuwe hippe sneakers van € 250 (vermogen € 25.000) of een vakantie van € 1.000 (vermogen € 100.000)? Hoeveel of weinig je ook hebt, je geeft ieder jaar waarschijnlijk diverse malen 1% van je vermogen uit.

Maar als je nu eens bitcoin koopt met 1% van je vermogen?

Bitcoin risicovol?

De heersende gedacht is dat beleggen in  bitcoin heel erg risicovol is. En inderdaad stuitert de prijs soms fors op en neer. Eind 2017, begin 2018 bereikte bitcoin haar voorlopige hoogste koers van € 20.000. Meer dan 2 jaar later is dat ongeveer € 7000. Een daling van 65% voor wie precies op de top had gekocht. En het dieptepunt lag nog aanzienlijk lager. Dus ja, de koersvorming van bitcoin is erg volatiel…. Maar risicovol?

Het risico wat je loopt met bitcoin kan niet worden gerelateerd aan de absolute waarde die je hebt  in bitcoin zelf, maar aan het percentage van je vermogen dat je hebt belegd in bitcoin. Vermogen moet je hier zien als vrij besteedbaar vermogen, dus spaargelden en  beleggingen in bijvoorbeeld aandelen en obligaties.

De rekensom om het risico te bepalen is heel erg simpel. Stel dat bitcoin in het allerallerallerslechtste scenario volledig waardeloos wordt. Als je dan op enig moment 100% van je vermogen in bitcoin had gestoken zou je 100% zijn kwijtgeraakt (ook niet erg slim overigens).

Maar wie dat met 10% van zijn of haar vermogen had gedaan zou “maar” 10% hebben verloren. Wie dat met 5% van zijn of haar vermogen had gedaan zou  5% hebben verloren, etc.

Het risico van bitcoin bepaal je helemaal zelf

De conclusie is vrij eenvoudig, de maximale negatieve impact van het allerallerallerslechtste scenario, bitcoin gaat naar € 0, bepaal je helemaal zelf! Dus wie 1% van het vermogen belegd in bitcoin kan maximaal 1% van het vermogen verliezen. Niet leuk maar ook niet onoverkomenlijk.

Wie 1% van het vermogen belegd in bitcoin kan maximaal 1% van het vermogen verliezen.

Als het hard gaat gaat het heel hard met Bitcoin

Bitcoin is in 2008 ontstaan en sindsdien gestegen naar  een voorlopig hoogste koers van EUR 20.000. Dat is historisch! Misschien is het wat optimistisch om dit nogmaals te verwachten…. maar een vertien (10x) of verhonderdvoudiging (100x) lijkt gezien het verleden niet onmogelijk. Of dit gaat gebeuren en wanneer dit gaat gebeuren, niemand die het weet.  Maar als bitcoin weer de wind in de zeilen krijgt kan het hard gaan, heel hard. En waarom zou je daar niet van profiteren?iedereen 1% bitcoin

De positieve impact van het beleggen in bitcoin op je portefeuille

Stel je belegt 1% van je vermogen in bitcoin. En stel de koers vertienvoudigd(10x). De positieve impact op je totale vermogen is dan +10%. Maar stel nu dat bitcoin, over een periode van meerdere jaren verhonderdvoudigd(100x). Dat betekent dan dat de waarde van je totale vermogen door dat ene procentje bitcoin kan verdubbelen.

1 procent bitcoin x 100 + 99% (overig vermogen) = 199%.

En dat is de echte kracht van bitcoin. Met een van te voren vastgesteld risico is het opwaarts potentieel heel erg groot.

Iedereen 1 procent bitcoin

Dus bedenk bij het volgende bioscoop kaartje, boek , spijkerbroek, setje hippe sneakers of vakantie wat je nog meer met die 1% had kunnen doen. Je weet ondertussen het antwoord…

Weet je niet waar te beginnen? Lees hier de handleiding Cryptodienstverlener zoeken.

Disclaimer: 

Het bovenstaande is geen beleggingsadvies, slechts een rekenkundig voorbeeld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *