Bitcoin kopen in Nederland, een handleiding.

Het aanbod van dienstverleners waar we in Nederland Bitcoin en andere cryptovaluta kunnen kopen is groot. Om u een indruk te geven, de Nederlandse belangenvereniging voor Bitcoin bedrijven, de VBNL, telt al 9 bedrijven als lid. Daarnaast zijn er ook Nederlandse bitcoin aanbieders niet lid van deze club én zijn er nog de buitenlandse aanbieders. Hoe toch een goede keuze te maken uit deze hoeveelheid aan aanbieders? Dat is niet zo heel moeilijk. Het enige wat je moet doen is dat je voor jezelf een paar vragen beantwoord:

1) Welke betaalmethode wil ik gebruiken?
2) Wil ik actief gaan handelen of zo nu en dan wat bitcoin (of delen daarvan, satoshis) kopen?
3) Wil ik 100% zelf verantwoordelijk zijn voor het veilig bewaren van mijn bitcoins of wil je de mogelijkheid hebben om dit uit te besteden?

Bitcoin kopen in Nederland met Ideal

Alle Nederlandse aanbieders ondersteunen het aankopen van Bitcoins met Ideal. Deze methode is in Nederland zo belangrijk dat ze ook is overgenomen door enkele buitenlandse aanbieders. Voor bedrijven is het essentieel om aankopen van Bitcoin met Ideal te ondersteunen omdat

  1. bijna iedereen in Nederland ermee bekend is
  2. het een zeer goedkope methode is en
  3. het de snelste methode is.

Dus als je in het bezit bent van een Nederlandse bankrekening zijn er weinig argumenten om NIET met Ideal te betalen.

Verplicht is het uiteraard niet, alle aanbieders in Europe bieden ook de mogelijkheid om via een SEPA bankoverschrijving (de Europese standaard voor bakoverschrijvingen) bitcoins aan te kopen. De kosten die hier door de aanbieders voor worden berekend zijn echter meestal hoger dan die voor Ideal en de methode is zeker langzamer.

Je hebt je betaalmethode gekozen, welk type aanbieder is nu geschikt voor je?

Handelen op een Cryptoexchange

Wil je actief gaan handelen, kies dan voor een cryptobeurs. Bij een cryptobeurs heb je de volledige controle over de koersen waarvoor je bitcoin wil kopen en verkopen. Bovendien zijn de kosten per transactie lager dan bij crypto wisseldienst. Het nadeel van een cryptobeurs is echter dat het gebruik ervan veel ingewikkelder is dan bij de wisselkantoren. Onoordeelkundig gebruik van de mogelijkheden die een cryptobeurs je biedt kunnen je veel geld kosten.

Dus als je niet bekend bent met bied- en laatkoersen, limietorders en stop losses, is het waarschijnlijk beter om gebruik te maken van een cryptowisseldienst.

>>> Bij deze Cryptobeurzen kun je storten met Ideal

De twee typen Cryptowisseldiensten.

Cryptowisseldiensten, oftewel bedrijven die het hele aan- en verkoopproces voor je afhandelen, zijn er in twee soorten.

  1. De bedrijven die je verplichten om een eigen wallet te gebruiken
  2. De bedrijven die de bitcoins voor je kunnen bewaren.

De vraag die je jezelf hier dient te stellen is of je het bewaren van je (bit)coins aan een andere partij overlaat. Het voordeel hiervan is dat je het niet zelf hoeft te doen. Dat maakt het eenvoudiger. Je hoeft niet uit te zoeken hoe het gebruik van soft- of hardware wallets werkt. En je draagt zelf geen verantwoordelijkheid voor de beveiliging van je (bit)coins.
Maar ieder voordeel heeft uiteraard een nadeel. Kan de partij waar jij je (bit)coins laat bewaren de beveiliging beter regelen dan jijzelf? En met het gebruik van een bewaarservice maak je gebruik van een “tussenpersoon die je moet vertrouwen”. De wisselkantoren die een wallet verplicht stellen vinden dat je hiermee afbreuk doet aan de principes van bitcoin. Volgens deze partijen ben je zelf 100% verantwoordelijk voor je coins.

Ben jij zelf 100% verantwoordelijk voor je coins, of laat je het over aan een ander? Het is jouw keuze.

Bedenk echter wel dat je ook bij de beheerdiensten meestal je coins in je eigen wallet kan plaatsen. Het een (bewaren) sluit het andere (je eigen wallet) dus niet uit. Cryptobeurzen bewaren standaard de crypto’s omdat actief handelen anders niet mogelijk is. Maar ook hier kun je je crypto’s altijd overzetten naar je eigen wallet.

>>> Bij deze Cryptowisseldiensten kun je betalen met Ideal én je coins laten bewaren

>>> Bij deze Cryptowisseldiensten kun je betalen met Ideal én komen je coins direct in je eigen Wallet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *